top of page

Obezite, Boy ve Postür İlişkisi


Günümüzde bir çok insan gelişen ve sürekli yenilenen teknolojiyi takip edip kullanmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birçok işimizi daha az enerji harcayarak daha kolay bir şekilde dijital ortamlarda yapabilir hale geldik. Bu durum bizim ekran başında geçirdiğimiz süreyi arttırmasının yanında günlük aktivitelerimizin azalmasına ve daha inaktif yaşamamıza sebep oldu. Ekran karşısında geçirilen uzun süre içerisinde de farkında olmadan sağlıksız gıda tüketimi oldukça arttı. Fiziksel aktivite düzeyimizin azalması, artan sağlıksız gıda tüketimi, yanlış beslenme alışkanlıklarının gelişmesi ve bilinçsiz beslenme ile obezite kaçınılmaz hale geldi.

Obezitenin tip 2 diyabet, hipertansiyon, nöropati, nefropati ve ateroskleroz gibi bir çok komorbid hastalığa dolaylı yoldan sebep olduğunu bilmekteyiz. Bunların yanında bazı bilim adamları obezite ile postür yani duruşumuz arasındaki ilişkiyi araştırmış. Bilindiği gibi obezitenin gelişmesi vücudumuzdaki yağ hücrelerinin artması ile meydana gelmektedir. Artan yağ hücreleri vücudumuzun belirli bölgelerinde randomize bir şekilde birikmektedir. Bu birikim vücut yapılarına göre de çeşitlilik göstermektedir. Bazı kişilerde çoğunluk ile karın bölgesinde yağlanma olur iken bazı kişilerde kalça, bacak yada kollarda birikebilmektedir. Artan bu dengesiz yağ kütlesi artışı kemiklerimize ve kaslarımıza daha fazla yük bindirmekte ve vücudumuzun dengesini bozmaktadır. Artan yağ kütlesi sebebi ile kas ağrıları ve eklem deformiteleri de artmaktadır.

Yapılan ayrıntılı çalışmalar neticesinde göbek bölgesinde yağ hücrelerinin artması ve o bölgede ek bir kütle artışından dolayı vücudumuzun ağırlık merkezi öne doğru yer değiştirmektedir. Değişen ağırlık merkezi sebebi ile vücut dengesi bozulmaktadır. Vücudumuz bu durum karşısında dengede kalabilmek için otokontrol mekanizmasını devreye sokarak adaptasyon sürecini başlatır. Adaptasyon sürecinde denge sağlanabilmesi için kas iskelet sistemimizde bir takım değişimler meydana gelir. Bu değişimler postüral deformite olarak adlandırılır. En sık gelişen postüral deformitelerin başında Anterior pelvik tilt(kalça kemiğinin öne rotasyon yapması), Forward head (ileri baş sendromu), omurga ve diz problemleri gelmektedir.


Forward head deformitesini inceleyecek olursak kilo artışı ile göbek bölgesinde kütle artışı meydana gelir ve ağırlık merkezi öne doğru yer değiştirir. Baş ve boyun bölgesi de adaptasyon sağlamak ve dengeyi korumak için öne doğru yer değiştirir. Başın öne gelmesi ile boyumuz olduğundan daha kısa görünür ve kambur bir görüntü ortaya çıkar. Yapılan araştırmalara göre postüral deformitelerden kaynaklı olarak 23 santime kadar boyumuz kısalabilmektedir. Zaman ile boyun ve sırt kasları zayıflar iken ön gövde kaslarımız da gittikçe kısalır. Bu durum solunum güçlüğü, boyun ve sırt ağrıları, omurga deformiteleri ve zincirleme olarak bir çok kas iskelet sistemi deformitesine yol açar.

Görüldüğü gibi obezite iç organlarımıza zarar verdiği gibi kas iskelet sistemimizin de yapısını bozarak kronik sırt ve boyun ağrılarına, postüral deformitelere, eklem problemlerine ve boyumuzun kısalmasına sebep olmaktadır. Obeziteden korunmak için gün içerisinde fiziksel olarak aktif olmaya özen göstermeli, sağlıklı beslenmeli ve düzenli egzersiz yapmamız gerekmektedir. Obezite yada başka sebepler ile postüral deformitesi gelişen kişilerin ise durumun daha fazla ilerlememesi, düzeltilmesi ve zincirleme başka sorunlara yol açmaması için doktor, fizyoterapist ve diyetisyeninize danışınız.


9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page